Så går det till

En tävling i Taekwondo tar ofta upp en hel helg, fredag till söndag, det kan dock variera beroende på vilken tävling det är och vilken tävlingsklass man tävlar i.

Invägning

9 gånger av 10 så är det invägning kvällen innan, på fredag om man tävlar på lördag och invägning på lördag om man tävlar på söndag. Den gången det inte är invägning dagen innan är det ofta två dagar innan, dvs en fredag oavsett om man tävlar lördag eller söndag.

Invägningen är till för att kolla att man är anmäld till rätt viktklass och rätt tävlingsklass, läs mer om tävlingsklasser HÄR. Om man missar sin vikt så får man valet att väga in sig igen eller byta viktklass, missar man så kan det vara bra att byta viktklass då om man missar den andra chansen så blir man diskvalificerad.

Tävlingsdagen

Tävlingsdagen är ofta lång men också den roligaste.

Tävlingen startar ofta klockan 9 på morgonen med matchnummer 1. Under tävlingsdagen behöver man hålla koll på sin matta och vilket match nummer som går just nu, detta hjälper tränarna på plats till med.

När det närmar sig ditt matchnummer så kan det vara en bra idé att värma upp lite så man inte sträcker sig. Ungefär 2 matcher innan så ska man gå till kontrollbordet för att kolla att man har rätt utrustning på sig, läs mer om tävlingsutrustning HÄR.

CHONG – HONG

När det är din tur att gå upp på mattan så kommer mitten domaren att kalla upp er: CHONG – HONG, som betyder BLÅ – RÖD, då ska man gå och ställa sig mittemot sin motståndare och hälsa på varandra, testa så att de tilldelade e-västarna och om man fyller eller har fyllt 12 år så testas även de tilldelade e-hjälmarna. Efter det så börjar matchen

JUNBI – SIJAK

Nu börjar matchen, det är mycket känslor, mycket adrenalin, familjen kollar på, klubbkompisarna står och hejar och coachen sitter och tänker så huvudet håller på att explodera.

Men det absolut viktigaste: ha kul!

Nummer 2 är såklart att vinna och plocka poäng.

Men det är också viktigt att man inte får för många varningar, får man 1 varning så gör det inget, får man 2 måste man börja tänka till och får man 5 så förlorar man rundan, förlorar man två ronder så förlorar man matchen. Det kan därför vara viktigt att känna till lite regler, din coach hjälper dig så klar med det här men man måste också vara med själv på vad som händer, några regler som kan var bra att känna till är:

  • Man får inte gå utan för mattan, det är ofta tydligt markerat så håll koll på kanterna.
  • Man får alldrig slå mot ansiktet, oavsett vilken klass man tävlar i får man inte slå mot ansiktet.
  • Backa inte för mycket, man får inte backa mer än 3 steg utan att utföra en attack.
  • Man får inte hålla tag i sin motståndare, man får alltså inte greppa tag i motståndarens ben om denne sparkar mot en.
  • Är man nybörjare, kadett eller master så får man inte knocka sin motståndare, man får sparka mot huvudet men inte träffa hårt
  • Är man minior får man aldrig sparka mot huvudet och även om man siktar mot huvudet men inte träffar får man en varning

När matchen är slut så går man antingen vidare till nästa omgång om man har flera matcher, om det var final så får man sin medalj eller pokal.

Om det nu skulle vara så att man förlorar, så gör det inget, man vinner inte allt men man är en erfarenhet rikare och man lär sig alltid nya saker, även om man förlorar.

När man är klar så är det kul om man kan stanna och heja på sina klubbkamrater.

Det är en tävling, är du sugen på att få denna upplevelse så prata med din tränare, det är kul om så många som möjlig vill åka och tävla.